Diego
Wishlist
 

Cand a aparut si cum se fabrica tapetul?

V-ati intrebat vreodata cum a aparut tapetul si cum este acesta realizat?


Va invitam sa descoperim impreuna inceputurile fascinante ale tapetului si modalitatile de imprimare a celor mai interesante modele.


Inainte de aparitia tapetului, peretii erau impodobiti cu covoare de mari dimensiuni, iar ulterior, peretii locuintelor erau inveliti cu tapete imprimate in relief si pictate din piele, sau cu tapete din matase, brocart si catifea. La inceput, tapetul servea pentru izolarea peretilor, iar mai tarziu a capatat si rol decorativ. Tapetul si-a atins culmea popularitatii la sfarsitul secolului XVIII si inceputul secolului XIX. In aceasta perioada rolul primordial era cel decorativ. Modelele si culorile tapetului urmau stilul perioadei respective, reflectând moda eleganta a acelor vremuri. In zilele noastre, varietatea materialelor utilizate pentru fabricarea tapetului se intind de la cele considerate exotice, evocand vremuri demult apuse ca matasea si panza, trecand prin materialele de origine vegetala care anunta vremurile moderne si pana la PVC, material durabil, tratat termic.

 

5996285491709-tapeta-marseilles-sob02026-enterior-01-604x430.jpg

 

De la simplele draperii din piei de animale si materiale textile pana la imprimarea digitala moderna este o cale lunga. La inceput, dezvoltarea tapetului era impulsionata de priceperea si cunostintele traditionale ale mestesugarilor, iar astazi, de evolutia tehnologiilor de productie. In zilele noastre tapetul a devenit un produs standardizat. In productia industriala de tapete se utilizeaza in general tehnologia imprimarii la rotativa, insa modalitatile de imprimare difera si in functie de material si model.


Modalitatile de imprimare ale tapetului sunt:


•    Imprimarea flexografica este o tehnologie de imprimare in relief care foloseste cilindri acoperiti cu un material sintetic elastic.
•    Tiparul adanc rotativ reproduce modelele cu precizie fotografica si asigura o calitate uniforma chiar si la tiraje mari. Separatia de culoare se realizeaza pe sabloane, iar dupa scanarea digitala, modelul este transferat pe cilindrul de imprimare cu ajutorul laserului.
•    Imprimarea serigrafica se utilizeaza la tapete tip fresca, la modele deosebit de mari sau la tapete artistice de serie mica
•    Imprimarea digitala este cea mai noua tehnologie utilizata in fabricarea tapetelor. Aceasta incepe intotdeauna de la un model digitalizat, creat prin scanare, fotografiere sau cu un program de grafica pe calculator.
•    Tiparul in relief (embosarea) este o metoda fiabila pentru realizarea tapetelor cu suprafata texturata. Sulul de hartie imprimata prin tipar adanc trece sub presiune inalta printre cilindrii de embosare pozitiv si negativ, fabricati din otel. Tapetul in relief de inalta calitate este compus din mai multe straturi laminate.


Acum ca stiti cum a aparut tapetul si cum se fabrica, va invitam in magazinele Diego sa alegeti modelul de tapet preferat si sa va decorati locuinta cu stil.

Pin It
Recomandarea site-ului pe email
Recomandaţi acest conţinut familiei, colegilor, prietenilor, cunoştinţelor Dvs.
Completaţi formularul şi apăsaţi butonul de trimitere!

Expeditor  
Nume:
Email:
Destinatar  
Nume:
Email:
Subiect
Mesaj
Datele personale furnizate (nume, adresă de email) se vor folosi doar cu ocazia trimiterii acestui articol şi nu se vor păstra în nicio formă.