Diego
Wishlist
 

Materialele şi tipurile mochetelor

Majoritatea mochetelor comercializate de Diego sunt confecţionate din fir de polipropilenă sau poliamidă. Materiile prime sunt supuse la diferite tratamente, în urma cărora firele dobândesc nişte proprietăţi speciale. Ambele tipuri de fir reprezintă materiale sintetice obţinute din prelucrarea petrolului.

Polipropilena
Se obţine din gaz de cracare şi gaz metan. Rezistă la alcalinitate şi la acizi slabi şi puternici, în schimb este sensibil la oxidanţi.
Firul de polipropilenă este greu de vopsit, de aceea materia primă se vopseşte (se pigmentează) înainte de extrudare. Extrudarea este un procedeu de prelucrare constând în topirea materialelor plastice şi trecerea lor forţată, sub acţiunea unei forţe de compresiune, printr-o matriţă de formă adecvată, în urma căreia materialul maleabil preia forma matriţei.

Firul de polipropilenă arde lent, cu flacără neagră. Polipropilena este unul dintre cele mai bune materiale rezistente la chimicale. Gradul de absorbţie a umidităţii este redus (de cca. 0.2%), de aceea caracteristicile mecanice nu depind de umiditatea mediului. Fiind rezistentă la chimicale şi apă, se curăţă uşor. Capacitatea de izolare termică a firului de polipropilenă este mai bună decât cea a lânii.

Poliamida
Se obţine în mare parte din gudron şi ulei rafinat/fin, prin extrudare. Firul este rezistent la acizi minerali şi organici slabi, respectiv la alcalinitate. Se poate colora şi după formarea firelor (spre deosebire de PP). Se încarcă static, dar prin adăugarea materialelor antistatice, aceasta se poate reduce. Poliamida este un material termoplastic, adică la temperaturi ridicate se poate modela cu efect permanent. Această proprietate se foloseşte în special la procesul de agregare şi la termostabilizare. Poliamida este un material sensibil la temperatură.
 

5996285503068-padloszonyeg-gala-edition-880-barna-enterior-02.jpg

 


În funcţie de modul de executare, diferenţiem cinci tipuri de mochetă: buclate, velur, scroll, tunse, respectiv buclate-tunse.

Mochete buclate:
Mochete cu bucle intacte, mai mici sau mai mari, care nu mai sunt supuse ulterior unor tratamente mecanice.

Mochete velur:
Mochete cu bucle mai mărunte, fire mai scurte, dense, cu suprafaţă catifelată. Firele se deschid asemănător unui evantai în urma tratamentului termic.

Mochete scroll (cu vârful tuns):
Mochete cu fire de lungimi diferite, tunse special, cu suprafaţa tratată. Au un efect plastic accentuat.

Mochete tunse:
După inserţia firelor, buclele sunt tunse imediat cu ajutorul lamelor încorporate, dar firele nu se deschid ca în cazul mochetelor Velur, ci rămân intacte, datorită tratamentului termic.

Mochete buclate-tunse:
Pe baza unui şablon predefinit, buclele sunt tăiate doar în anumite locuri cu ajutorul lamelor încorporate. Buclele netăiate oferă modelul în relief al mochetei.

Pin It
Recomandarea site-ului pe email
Recomandaţi acest conţinut familiei, colegilor, prietenilor, cunoştinţelor Dvs.
Completaţi formularul şi apăsaţi butonul de trimitere!

Expeditor  
Nume:
Email:
Destinatar  
Nume:
Email:
Subiect
Mesaj
Datele personale furnizate (nume, adresă de email) se vor folosi doar cu ocazia trimiterii acestui articol şi nu se vor păstra în nicio formă.