Sfaturi utile pentru montarea galeriilor

kisokos.jpg

 

Toate materialele textile destinate decorării geamurilor au nevoie de prindere separată. Alegerea corectă a galeriei sau şinei, cu metoda potrivită de prindere, sunt criterii de bază şi din punctul de vedere al manipulării uşoare a perdelei sau draperiei.


Cele două sisteme de prindere de bază care servesc fixarea perdelelor şi draperiilor sunt:

  • Sistemele montabile pe tavan (şine de tavan)
  • Sistemele montabile pe perete (galerii)

 

Şinele de tavan reprezintă o soluţie foarte discretă, aproape invizibilă, şi se pot monta deopotrivă pe tavan sau perete. O metodă estetică şi eficientă pentru mascarea şinei de tavan este de exemplu prinderea unui drapaj cu o bandă de scai pe partea exterioară a şinei.   mennyezeti_sin.jpg

 

rudkarnis.jpg   La galeriile cu bară diferenţiem trei tipuri, cele din lemn, din metal sau din plastic. Acest tip de sistem de prindere se remarcă în primul rând prin închizătoarele decorative de la capetele barelor. Se montează doar pe perete, cu maxim 2 bare paralele, care permit prinderea a două tipuri de textile, de exemplu o perdea şi o draperie. Bara în sine se poate ascunde cu volanele formate de rejansă, cu excepţia perdelelor sau draperiilor cu bride, în cazul cărora bretelele preiau şi un rol decorativ pe lângă cel funţional.

 

Tehnici de prindere


Materialele pot fi prinse prin diferite tehnici: de exemplu, cortina grecească sau, pe alt nume, bogenul, se prinde total diferit decât vitrajul întins. Există diferite opţiuni de fixare la toate modelele de croi, iar tehnica de prindere pentru care optăm va determina şi tipul sistemului de prindere.

 

Fixare cu inel cu cârlig, cu călăreţi, cu cleme:

Inelul cu cârlig este o soluţie ideală pentru galeriile cu bară. Călăreţii se folosesc la şinele de tavan, respectiv la barele cu şină interioară ascunsă. Soluţia cu cleme se poate folosi atât la şinele de tavan, cât şi la galeriile cu bară.

Pentru indicarea corectă a lățimii, întotdeauna se măsoară distanța dintre cele două elemente de capăt, iar înălţimea se ia de la parta inferioară a inelelor sau cârligelor, nicidecum de la bară.
  karikas_kampos.jpg

 

fules_pantos.jpg   Prinderea cu bretele sau bride:

Pentru fixarea perdelei cu bretele avem nevoie doar de o galerie tip bară: inelele sau clemele sunt inutile, deoarece rolul lor este preluat de bretelele confecționate din materialul perdelei, aplicate pe partea superioară; de acestea va atârna practic perdeaua sau draperia. Această metodă de prindere este ideală în încăperile în care nu se manipulează prea des perdeaua sau draperia. La acest tip nu se aplică volane, deoarece particularitatea modului de fixare constă chiar în bretelele confecționate din materialul perdelei, ascunderea acestora cu volane fiind inutilă. Perdeaua cu bretele este estetică și fără rejansă, însă prin aplicarea unei astfel de benzi se întinde mai frumos şi nu se formează burtă între două urechi.

Fără rejansă, distanţa recomandată dintre două urechi este de 15-20 cm, dar aceasta depinde şi de lăţimea totală a perdelei sau draperiei.

Dacă se aplică rejansă, se va păstra o distanţă de 20 de cm între urechi, dar aceasta poate depinde bineînţeles şi de tipul rejansei. Lungimea ideală a unei urechi este de 10 cm, iar lăţimea variază între 5-6 cm.

Înălţimea finală a perdelei cu bretele se măsoară întotdeauna de la partea superioară a barei, iar lăţimea este dată de distanţa dintre cele două închizătoare.

Aveţi nevoie de consultaţie pentru alegerea potrivită?

Vă invităm la o cafea, și între timp colegii noștri vă ajută să găsiţi soluţia potrivită!

Magazine

Doriţi să beneficiaţi de o reducere de preţ chiar și de 50%?

Aplicaţi pentru un card de fidelitate Diego, și cumpăraţi produse la preţuri promoţionale!

Solicitare card de fidelitate